2024. április 24. (szerda)

Kerékpár kölcsönzés

bicikli kolcsonzes

Tájékoztatjuk a kedves vendégeinket, hogy lehetőség van kerékpárbérlésre Tolcsván a Borászati Kultúra Házában.
Napi kölcsönzési díj: 2500 Ft, Helyi lakosoknak: 2000 Ft

A részletekről érdeklődjenek munkatársainktól az alábbi telefonszámok valamelyikén:

+36 47 384-217
+36 30 953-4438

szakkor banner 300x600 201028

Webkincstár

Babakotvenyes

Kép1 allampapir

Magyar falu

baz megyei kormanyhivatal

Információsfal

Pályázati kiírás közműve...

Tolcsva Község Önkormányzat Képviselő-testülete a munka törv...

Tájékoztató hulladékgazdálkodási díjmentességről

Tájékoztató hulladékgazd...

Az elmúlt években jegyzői igazolás alapján az önkormányzat, ...

terkep-icon

Újra Tokaj-Hegyalján az 1866-ban született bor!

Írta:  csütörtök, 27 március 2014 15:02

Január 31-én különleges alkalomból tartottak találkozót Tolcsván. Dr. Tomcsányi Pál akadémikus a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének, illetve rajtuk keresztül Tokaj-Hegyaljának adományozta 1866-os évjáratú 5 puttonyos aszúját, így ez a bor lett a Tokaj-Hegyalján fellelhető legidősebb bor. Korábbról származó palackok ismertek, melyek régebbiek, de azok a világ távoli pontjain vannak, illetve egy XVII. századi bort a Mezőgazdasági Múzeum is őriz.
A bor történetével kapcsolatban azt érdemes tudni, hogy a szőlő Vladár Kristóf és felesége - Lónyay Ilona - bodrogzsadányi Szár-hegyen, valamint Elő-hegyen lévő szőlőjében termett. A palackozott bort Tomcsányi Vilmos Pálné, Vladár Erzsébet pincéjében tárolták. Ez a pince jelenleg a tolcsvai Tokaj Oremus Kft. tulajdonában van. A palackok egy része az 1940-es években Budapestre került. A pince egy részét az orosz bevonuló katonák felrobbantották, a benne tárolt borok megsemmisültek. A megmaradt pincerészt 1945-ben államosították. A palackok közül 40-et 1947-ben a Tomcsányi család eladott a Budafoki Pincegazdaságnak, melyek további sorsa ismeretlen. A család birtokában maradt borok egy részét neves alkalmakkor elfogyasztották, így végül csupán két palack maradt. Ezek közül egyet 1991-ben Tomcsányi Pál a Mezőgazdasági Múzeumnak adományozott, míg az utolsó palack most került vissza szülőhelyére, Tokaj-Hegyaljára. A professzor úr által tett nemes gesztus révén az elveszett történelmünk egy darabját sikerült megismernünk.
A Muzeális Borok Gyűjteményében Tolcsván kiállított bort a jövőben bárki megtekintheti, és fejet hajthat a nagy elődök előtt.

Az eseményről a Szerencsi TV által készített összefoglaló az alábbi linken tekinthető meg:
http://www.youtube.com/watch?v=GsnFyNnkBy4

tokaj-vilagorokseg

uszt-logo-trans

umft-logo-trans