2023. december 02. (szombat)

Kerékpár kölcsönzés

bicikli kolcsonzes

Tájékoztatjuk a kedves vendégeinket, hogy lehetőség van kerékpárbérlésre Tolcsván a Borászati Kultúra Házában 1500 Ft/fő/nap áron.

A részletekről érdeklődjenek munkatársainktól az alábbi telefonszámok valamelyikén:

+36 47 384-217
+36 30 953-4438

szakkor banner 300x600 201028

Webkincstár

Babakotvenyes

Kép1 allampapir

Magyar falu

baz megyei kormanyhivatal

terkep-icon

Helytörténeti kiállítás

Tolcsva már évszázadok óta tagja a tokaji borvidéknek. Szőlő- és bortermelésének köszönhetően a középkorban mezővárosi rangot kapott. A folyamatosan betelepülő zsidó és örmény borkereskedők sikeres munkája révén a település fejlődésnek indult. Egyre több kádár, kovács, bognár stb. ügyességére volt szükség, megkezdődött a polgárosodás.

A Múltidéző kiállításon ennek a letűnt kornak a tárgyi emlékeit idézhetik fel a kíváncsi látogatók. Az Önkormányzat ajánlotta fel Tolcsva központjában azt a polgári házat, melynek 3 szobájában a kiállítás látható.

Az első helyiség mutatja be a mai kor gyermekei számára is oly érdekes retro játék gyűjteményt, egy 1831-ben kiállított anyakönyvi kivonatot vagy az 1868-ban kihirdetett Királyi Rendeletet. Itt találkozhatunk a 140 éves Önkéntes Tűzoltó Egyesület egykori egyenruhájával, egy több méter hosszú régi menyasszonyi fátyollal vagy a Csepel Művek által gyártott babakocsival, melyben a baba eredeti keresztelői réklit visel. Szomszédjában egy komplett borbélyüzlet elevenedik meg az egykori kellékek tárával.

A középső teremben az egész országban ritkaságnak számító falvédő gyűjtemény, kézimunkák és konyhai bútorok, eszközök várják a vendégeket.

A harmadik szoba a mezőgazdaságé. Itt kipróbálhatják a még ma is működő kézimalmot, megtudhatják, mi is az a gyalogszánkó, és megismerkedhetnek a kádár- és kovácsszerszámok, valamint a borkészítés és mezőgazdaság eszközeivel.

A kiállítás hét évvel ezelőtt nyitotta meg a kapuit, akkor még elsősorban a tolcsvaiak számára. A nyitást közel két éves előkészítő, gyűjtő, rendszerező munka előzte meg. A gyűjtemény megálmodói és létrehozói Csontosné Gárdosi Gabriella és Tóth Lászlóné, akik eleinte saját tárgyaikat tették szemlére. 2019 májusa óta egy teljesen újragondolt, kibővített tartalom várja a retro szerelmeseit. A megújítás munkálataiban az alapítók és a sok segítő mellett Berta Mihályné sok időt és energiát áldozott a gyűjtemény tökéletesítésére. Az itt kiállított tárgyak legnagyobb részét a két alapító adta, kisebb részét pedig olyan helyi lakosok ajánlották fel, akik számára értéket képviselnek ezek az eszközök, és úgy gondolták, legméltóbb helyük itt van a Helytörténeti kiállításon.

Látogatási szándékukat a Borászati Kultúra Házában jelezzék nyitvatartási időben (nyári: K-Szo 9:00-17:00; téli: 10:00-16:00).

 

tokaj-vilagorokseg

uszt-logo-trans

umft-logo-trans